Rengöra skorsten – Så städar du själv ur den lättast

rengör skorsten och kamin själv

Du kan enkelt städa ur och rengöra din skorsten i ditt hus, helt själv och väldigt effektivt. Men innan du gör det och får dina händer smutsiga så borde du tänka på särskilda regler och riktlinjer som kommer att hålla dig riskfri när du städar den. För många, har städning av skorstenen varit en skrämmande upplevelse, så du borde hålla det så säkert som möjligt. Följande tips kommer att hjälpa dig när du ska städa din skorsten och ge dig en riskfri upplevelse. Kontakta en bra städfirma i Södertälje om du behöver städhjälp efteråt 🙂

Tips för att städa ur din skorsten själv

Tips 1: Var säker på att det är rätt tid för att städa din skorsten. Leta efter en förtjockad avlagring på innerväggen i skorstenen. Om det inte finns, så behövs det inte rengöras.

Tips 2: Samla ihop följande saker innan du börjar

  1. En torr och våt trasa, en tjock föredras
  2. Stege
  3. Tidningar/plast för att täcka saker
  4. Mask
  5. Keps
  6. Lång borste
  7. Kvast
  8. Soptunna
  9. Dammsugare
  10. Stark ficklampa

Tips 3: Täck alla viktiga saker nära eldstaden med tidningar eller plast för att skydda dem mot damm.

Tips 4: Börja med basen på skorstenen. Sträck på armarna så mycket som möjligt för att rengöra skorstenen från insidan. Var säker på att använda en stark ficklampa för att enkelt kunna se.

Tips 5: Sträck dig efter spjället. Rengör spjället noggrant med en borste som helst har fast borst så den kan rengöras fort.

Tips 6: Rengör först med en torr trasa och använd sen en våt trasa för att ta bort avlagringar som är svåra att få bort.

Tips 7: Om skorstenen används efter en lång tid, var säker på att ta bort eventuella blockeringar i skorstenen. Detta kan vara stenar/grus som sitter fast i spindelnät. Bon, grenar, torra löv och snö.

Tips 8: När du tar bort blockeringar behöver du en stege för att komma till taket. Böj dig över för att rengöra skorstenen så mycket som möjligt. Undvik att falla ner eller liknande olyckor.

Använd EJ skorstenen under rengöringen

Tips 9: Tänk på att inte använda skorstenen under rengöringen då det är livshotande.

Tips 10: När du rengör från toppen, tänk på att använda en dammsugare. Sätt fast en bred borste på dammsugaren, det hjälper med att rengöra de stora områdena mycket snabbare.

Tips 11: Använd dammsugaren så mycket som möjligt då det hjälper till med en enkel borttagning av avlagringar som inte är så enkla att få bort för hand.

Det finns många sotare och företag som är involverade i städningen och de rengör din skorsten perfekt enligt standard. Men tänk på tipsen ovan, så kan du spara pengar och istället göra en del av jobbet själv.