Så blir du organiserad i din hemstädning

bli mer organiserad i din hemstädning med en städlåda

Att städa hemma är ett jobb som aldrig tar slut och det kan kännas överväldigande om man börjar tappa kontrollen. Problemet med denna städuppgift är att det är något konstant och aldrig något som blir ”klart”. Så fort som disken är borta är det dags för en annan måltid och mer smutsig disk. Så fort som golven är rengjorda så kommer det in ett par leriga skor. När ett hem blir riktigt smutsigt kan det kännas deprimerande för de som bor i det. Att hålla det i ett i alla fall någorlunda bra skick är i alla fall, ja, bra nog. Här följer några steg du kan följa för att bli mer organiserad gällande din hemstädning. Du kan öven kontakta vår städfirma i Södertälje för städhjälp till ett billigt pris!

Tips när du ska städa hemma – bli organiserad i din hemstädning

  • Dagliga städsysslor: vissa jobb måste utföras dagligen eller till och med flera gånger per dag. Exempel på detta är diskning, torka upp tandkräm ur handfatet, skrapa av duschdörren, bädda sängen, sopa köksgolvet och plocka undan allt efter det används såsom böcker, tidningar, leksaker och skor. Att lämna dessa saker ogjorda eller liggandes runt omkring kommer bara att öka stressnivån.
  • Sortera posten: när posten kommer varje dag så inför en ”ta reda på den på en gång”-regel. Ta in den och sortera omedelbart till ”räkningar som ska betalas”, ”post som behöver viss uppmärksamhet senare” och ”skräp”. Detta skärp ska slängas i återvinningen så snart som det sorterats ut i hemmet. Högar av osorterad post blir lika med ett stökigt hem eller brev och räkningar som kommer bort. Ta hand om dessa brev och flyers på en gång.
  • Veckovisa städsysslor: vissa städsysslor behöver bara utföras en gång i vecken eller till och med var tionde dag. Dessa ”måste göras” inkluderar att handla mat, grundligt rengöra badrummet vilket betyder att använda rengöringsmedel och skrubborstar samt byta i sängarna. Tvätt kan också sättas upp som en veckovis städsyssla.
  • Månadsvisa städsysslor: många städsysslor behöver endast utföras en gång i månaden. Att polera och vaxa golven, olja in trämöbler, ta bort ogräs i trädgården, rengöra persienner och polera köksbänken är goda exempel på det.
  • Säsongsstyrda städsysslor: när årstiderna byter av varandra finns det vissa städsysslor som måste utföras. Som ett exempel på detta kan nämnas att stoppa undan kläderna för årstiden, ta fram snöskorna, vantar och mössor under vinter, plocka undan dekoration efter halloween eller julbelysningen, polera silvret och så vidare.

Skaffa en städlåda

  • En färgglad städlåda i plast kan enkelt köpas för några tiotals kronor på den lokala stormarknaden. Ställ i alla rengöringsprodukter såsom fönsterputs, toalettstolsmedel, allrengöringsmedel, möbelpoleringsmedel och dammvippa. Se till att du har ett lager av svampar och trasor med. Fatta tag i sopen, sopskyffeln, moppen och skurhinken och du är redo!
  • Uppifrån och ner, vänster till höger: börja uppe till vänster i varje rum och arbeta dig runt. Töm alla sopkorgar i en större soppåse som du slänger efter du städat klart. Med denna metod så missar du inget och tvingas gå tillbaka till där du redan varit.

Sätt på musik och klara, färdiga, gå! Med lite organisation så kommer du komma i kapp med din städning hemma på nolltid.