Så fixar du stopp i toaletten – Snabb fix för en tilltäppt toa

fixa stopp i toan

Har du stopp i toaletten eller ett tilltäppt avlopp? Ditt hem har många avlopp och förr eller senare kommer du att behöva hantera ett igensatt avlopp. Det enda avlopp som alla husägare kommer att upprätthålla helt fritt från allt detta är avloppet i toalettområdet. När du dock väl får stopp i toalett kommer det ofta att vara början på en mycket oönskad händelsekedja. Det börjar med att identifiera orsaken till den tilltäppta toaletten och sedan ska en städning äga rum. Men ibland är den igensatta toaletten i ett sådant skick att du kan behöva utrustning och tjänster hos en professionell rörmokare. Innan du når detta steg finns det några saker som du som husägare kan göra själv för att avlägsna orsaken till stoppet i toan.

Stopp i toaletten? Så här gör du

Se till att du bär gummihandskar och skyddsglasögon innan du börjar arbeta på den tilltäppta toaletten. Städning av en toalett som innehåller mänskligt avfall kräver försiktighetsåtgärder, precis som du skulle göra när du hanterar farliga ämnen. När du väl är skyddad är nästa steg att bestämma vad som orsakar stoppet i toan. Även om du förmodligen inte vill kan du behöva titta närmare på toaletten för att se om du kan se vad som orsakar det. Eller till och med använda din handskar för en manuell inspektion.

Föremål som orsakar stopp i toan

Ibland kan denna situation orsakas av något så enkelt som ett litet föremål som en mobiltelefon eller en liten leksak som ramlat ner i toaletten. Då blir den delvis instängd i det utgående avloppet. Det kan också orsakas av att ett barn stoppar i ett leksaksdjur, tvättlappar eller till och med en handduk i toaletten och försöker spola ner dem. Om du ser ett föremål kan du dra ut det och försöka spola toaletten och titta på vattenflödet. Om vattnet går långsamt eller fortsätter vara igentäppt kan det finnas ytterligare blockering i dräneringssystemet längre ner.

Vaskrensare för stopp i avloppet

I det här fallet skulle du behöva använda en vaskrensare. Du skulle också behöva använda en sådan om du inte ser vad som täpper till toaletten. Placera vaskrensaren över öppningen längst ner i skålen och tryck ner hårt så hårt du kan på handtaget för att försöka tvinga fram en ökning av vattentrycket i avloppet. Jag hoppas att detta kommer att undanröja proppen så att vattnet kan rinna fritt. När du drar tillbaka vaskrensaren kan det skapa ett vakuum som också kan hjälpa till att lösa igensättningen. Det kan ta flera försök innan den tilltäppta toaletten fungerar igen.

Om du inte kan få ordning på stoppet i toaletten måste du ringa in en professionell rörmokare. De har kunskap och specialverktyg som är nödvändiga för att rensa envisa tilltäppta toaletter. Om du har ställt till det rejält – kontakta en bra städfirma i Södertälje för billig städhjälp!